top of page

Psikolojimizin "Seçimlere" olan Etkisi


​Yine ülkemizde seçim zamanı yaklaştı ve kimlerin seçileceği konusunda endişe ve heyecan duyguları ön planda. Kimilerimizin kime oy vereceği konusunda kafası karışık, bazılarımız oy verme konusunda kararsız, bazılarımız da kararını çoktan verdi. Peki siz neye göre oy kullanıyorsunuz?

Literatüre baktığımızda psikolojimizin birçok seçimimize olan etkisini görebiliyoruz. Peki ya oy kullanmada psikolojimizin etkisi var mıdır ya da ne gibi bir etkisi olabilir?

“Eğer daha çok insanın seçimlerde oy kullanmasını istiyorsanız, oy pusulasına birçok kişinin nefret ettiği birini koyun!”

Araştırmalara göre, eğer bir kişiye tahammül edemiyorsak ve örneğin bir adayın gerçekten doğru kişi olmadığını düşünüyorsak, buna yönelik harekete geçme yani oy verme ihtimalimiz çok daha yüksek.

“İnsanları asıl motive eden; daha iyi şeylerin olma ihtimalinden çok, daha kötü şeylerin olması veya olmaya devam etmesi tehdididir”. Tabiiki her zaman tek motivasyonumuz bu değil.

Araştırmalar, oy verdiğimiz politikacıya bir nebze de olsa optimistik yaklaştığımızı ve belki de “bizi kurtaracak kişi budur” şeklinde bir umuda sahip olduğumuzu da söylemekte.

İlk intiba önemli! Bir adayla ilgili ilk intibası olumlu ya da olumsuz olan kişinin görüşünün değişme ihtimalinin çok düşük olması da önemli bir detay.

Hepimizi huzurlu ve umut dolu günlere ulaştıracak güzel seçimler diliyorum. Haydi hepberaber oy kullanmaya!

Güncel Yazılar
Arsiv
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page