top of page

Ağrılarınız Psikolojinizden mi Etkileniyor?


Ağrılar hayatımızın büyük bölümünde karşımıza çıkan, çoğunlukla ağrı kesiciyle dindirmeye çalıştığımız, bazen sebebini bildiğimiz bazen de bilemediğimiz belirtilerdir aslında. Sebebini bildiğimiz ve ağrı kesiciyle kesebildiğimiz ağrılar dışındaki ağrılarımız neden çözülmüyor veya tekrarlıyor?

Ağrı konusu, milattan önceden itibaren araştırılmaya başlanan ve insanların çözüm bulmaya çalıştığı bir konudur. Ağrı kelimesi aslında Latince’den gelmekte ve bu dilde “ceza, intikam” anlamına gelmektedir. O dönemlerde insanlar ağrısı olduğunda Tanrı tarafından cezalandırıldıklarını düşünmüşlerdir.Yıllar içinde sebebi bulunamayan türde ağrıların kimlerde daha sık görüldüğü araştırılmış ve ortak bir sonuca varılmıştır. Bu sonuç ise “duygularını ifade edemeyen kişilerde” daha sık görüldüğüdür. Peki neden?

Araştırmalar birçok fiziksel hastalık gibi ağrının da psikolojiyle kuvvetli bir bağlantısı olduğunu ortaya koymuştur. Örneğin, eğer duygularınızı sözle ifade edemiyor, ifade etmekte zorlanıyorsanız bedeniniz buna tepki göstermektedir. Sizin ifade edemediğiniz problemleri o “ağrıyla” ifade etmektedir. Bu aslında bedeninizin “bir şeylerin iyi gitmediği” yönündeki uyarısıdır.

Freud ağrıyı analitik perspektive göre araştırmış ve ilginç çıkarımlara varmıştır. Teorisine göre her ağrıyan bölgenin farklı bir anlamı vardır. Örneğin çene ağrısının sevgi ve öfkeyle ilgili problemlerden kaynaklandığını belirten Freud, öfkeli bir insanın “çiğ çiğ yeme isteği”nden dolayı diş sıktığını ve bunun çenede yaklaşık 100 kg’ye eş değer bir basınç yarattığını söylemektedir. Diş sıkma yani “bruksizm” günümüzde çok sık rastlanan bir problemdir.

Bayanlar dikkat! Psikolojik kökenli ağrının bayanlarda daha sık görüldüğü ve orta yaş ve üzeri kişilerde daha yaygın olduğu saptanmıştır.Eğer sizin de sebepsiz ve çözülmeyen ağrılarınız varsa Psikolojik destekle sorunlarınızdan arınarak ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

Güncel Yazılar
Arsiv
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page