Öfkeyle Başa Çıkmada Neler Etkili, Neler Değil?
- Uzm. Klinik Psikolog Damla Kunt
- 6 Kas 2015
- 1 dakikada okunur

“Öfkeliyken konuşmadan önce 10’a kadar; çok öfkeliyken 100’e kadar say!” – Thomas Jefferson
“Öfkeliyken 4’e kadar say, çok öfkeliyken küfür et!” – Mark Twain
Yukarıdaki örneklerde de olduğu gibi insanların öfkeyle başa çıkmada çeşitli yöntemleri var. Peki hangileri sağlıklı, hangileri değil?
Öfke, genel olarak tehdit olarak gördüğümüz ya da provoke olduğumuz bir duruma karşı verdiğimiz duygusal bir tepkidir. Öfke genellikle “kötü” olarak bilinir fakat doğru yönlendirildiğinde insanları motive edici, örneğin haksızlıklıklara karşı çıkmada harekete geçirici bir etkisi de olabilir. Önemli olan sonrasında ne tür davranışlar sergilediğimizdir.
Genellikle öfkeli kişiler önce davranışı sergiler, sonrasında düşünür. Bu yüzdendir ki öfkeyi sıklıkla pişmanlık duygusu takip eder.
Olası Başa Çıkma Yöntemleri
• Umursamamak- Bazen öfkeyi bastırmak öfkenin unutulmasına sebep olabildiği gibi bazense öfkenin birikmesine sebep olabilmekte ve bu da sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir.
• Sergilemek- Bazı teoriler öfkeyi sergilemenin yararlı olduğunu söylese de genellikle hem kişinin kendisine hem de diğerlerine zarar verme olasılığı çok yüksektir. Özellikle bu yöntemi kullanan kişilerin başkalarına zarar vermeye daha yatkın olduğu da söylenmektedir.
• Kurtulmak- Şüphesiz bu yöntemler arasındaki en sağlıklısıdır çünkü diğer 2 yöntem sizin öfkeli kalmanızı sağlamaktadır aslında. Her duygusal tepkinin bedensel bir yansıması ve zihinsel bir anlamı vardır. Zihindekileri çözebilmek ve bedensel açıdan da rahatlayabilmek önemli oranda çözüm sağlamaktadır.
Kişi bu durumların içinden kendi başına çıkamıyorsa Psikolojik destek alması ona çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Unutmayın çoğu zaman öfkeyle kalkan zararla oturur!