top of page

Anneliğin Hüznü


İnsanların sahip olduğu en büyük mucizelerden biri olarak adlandırılır bir çocuk dünyaya getirmek. Herkes doğumdan sonra tebriğe gelir ve ne kadar güzel bir duygu olduğundan bahsedilir. Ya biz o an aynı şeyleri hissedemiyorsak?

Doğum yapmak her ne kadar güzel ve heyecan verici bir deneyim olsa da sonrasında bazı psikolojik problemler yaşandığı sıklıkla görülmekte. Çoğu zaman anneler çocuğunun doğumuna bile mutlu olamadığını düşünür ve kendilerini suçlu hissederler.

Doğum yapmak aslında duygusal olarak yoğun bir deneyimdir ve sonrasında da duygu değişimleri sıklıkla görülebilmektedir. “Baby blues” diye adlandırılan annelik hüznü, çok yaygındır ve yaklaşık olarak 2 hafta içinde geçmesi beklenir.

Bu durumdaki bazı olası belirtiler;

- Duygu değişimleri - Üzgün, endişeli ya da bunalmış hissetmek - İştah kaybı - Uyku problemi

Eğer yukarıdaki belirtiler daha uzun süredir devam ediyorsa ve -kendine ya da bebeğine zarar verme düşünceleri, -bebekle hiç ilgilenmek istememe gibi belirtiler de üzerine ekleniyorsa durum daha ciddi bir boyutta olabilir. Genellikle bu tablo doğum sonrası depresyona işaret etmektedir ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmediği takdirde anneye vereceği zararın yanı sıra anne-çocuk ilişkisine de olumsuz olarak yansıma ihtimali yüksektir.

Eğer siz ya da yakınınız 2 haftadan uzun süredir bu tür belirtiler yaşıyorsa vakit kaybetmeden bir Psikolog veya Psikiyatri uzmanına başvurun.

Güncel Yazılar
Arsiv
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page