top of page

Soğuk Havalarda daha mı Mutsuzsunuz?


İnsanlara “yazı mı kışı mı daha çok seviyorsun?” diye defalarca sorulmuştur. Doğal olarak herkesin tercihi birbirinden farklı olabilir. Yine de çevremize baktığımızda yazı tercih eden, kışın yaz özlemi yaşayan insanların çoğunlukta olduğunu görürüz. Peki bu sadece kişisel bir tercih meselesi mi yoksa başka etkileyen faktörler de var mı?

Araştırmalar insanların soğuk havalarda daha depresif, yorgun ve huzursuz hissetiklerini göstermektedir. Nasıl ki bazı hayvanlar kış uykusuna yatıyorsa, insanlar da soğuk havalarda daha çok uyumak istiyebilmekte ve daha az enerjik olmakta.

Yine soğuk havalar geliyor. Meteoroloji bu yıl kışın sert geçeceğini söylüyor. Peki siz kış soğuklarına psikolojik olarak hazır mısınız?

Mevsimsel Depresyon

“Mevsimsel depresyon”, “Kış depresyonu”, “Mevsimsel Duygulanım bozukluğu” gibi birçok şekilde adlandırılan bu rahatsızlık belki de birçoğumuzun hayatında. Mevsimsel depresyon kısa süreli bir duygudurum bozukluğu olup, kişide genellikle yılın aynı zamanlarında başlayıp, aynı zamanlarında biter. Başlangıç tarihi genellikle havaların soğumaya başladığı Ekim ayı olup, bitiş tarihi ise günışığını daha fazla görebildiğimiz Nisan-Mayıs aylarıdır.

Soğuk Havalardaki Mutsuzluk ne zaman Problem?

Aslında baktığımızda birçok kişi hayatta birçok zorlukla mücadele edebilir ve her zaman bu zorluklar psikolojik bir rahatsızlığa dönüşmez. Çoğu kişi kışın daha az enerjik ve neşesiz hissedebilir fakat bunun problem olduğunu bize gösterebilecek 2 ana unsur vardır.

Bunlardan ilki, günlük hayatımızdaki işlevselliğimizi bozması. Eğer yorgunluk ve mutsuzluk gibi belirtiler yüzünden yapmamız gerekenleri yapamıyorsak burada ilk ipucunu almalıyız. İkincisi ise süreklilik. Eğer bu belirtileri sıklıkla yaşadığımızı farkedersek bir uzmana başvurmak zor günlerde bize destek olacak ve problemlerimiz için çözüm yolu sunacaktır.

Güncel Yazılar
Arsiv
Search By Tags
Henüz etiket yok.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page